Udruženje za protiveksplozivnu zaštitu i sigurnost radne i životne sredine
Udruženje AtEx
    Udruženje Atex je registrovano oktobra 2010, kod Ministarstva pravde BiH. Trenutno ima dvadesetak članova, uglavnom eksperata za sigurnost u industriji i rudarstvu, iz Tuzle, Sarajeva, Banjaluke, Brčkog, Srebrenika... Otvoreno je za saradnju i članstvo svim zainteresiranim pravnim i fizičkim subjektima, koji žele početi s primjenom, ili pružati pomoć kod implementacije Atex-direktiva i drugih tehničkih i sigurnosnih propisa EU. Cilj nam je unapređenje sigurnosti i zaštite zdravlja radnika u potencijalno ugroženim prostorima i postrojenjima, kao i stanovništva u njihovom okruženju. Zbog nedostatka regulative i institucija za ovu oblast u BiH, prioritetom smatramo donošenje novih propisa i standarda.

    Rad u udruženju je pretežno volonterski, nemamo stalno angažovanih zaposlenika, a još nismo imali ugovorenih projekata, niti prihoda. Spremni smo, pak, podržati projekte i raditi na opremanju, formiranju i edukaciji profesionalnih i specijaliziranih grupa – u laboratorijama, ispitnim stanicama, radionicama, proizvodnim subjektima, na montaži i u održavanju.

    Strucnjaci ovog udruženja su, još prije registracije, izradili Studiju učinka uvodenja direktive Atex-137 (RIA) za potrebe Direkcije za evropske integracije BiH. Već dugo sudjelujemo u edukaciji, preuzimanju i prevođenju standarda i pisanju propisa. 2011. godine smo završili gradnju uređaja za određivanje minimalne energije paljenja oblaka ugljene prašine, zajedno sa stručnjacima iz rudnika i sa RGGF-Tuzla, po standardu EN 13821. Pripremamo se za gradnju narednog, za mjerenje specifične električne otpornosti potencijalno eksplozivnih prašina, po standardu EN 61241. Vidjeli smo da na ovakvim projektima možemo računati na podršku kolega i preduzeća, koji imaju interes za problematiku zaštite zaposlenika od potencijalnih eksplozija.

    Članovi udruženja individualno rade na certifikaciji uređaja, nadzoru i na drugim poslovima, zasnovanim na standardima, koje usvajaju BAS/TC-6 i druga stručna tijela Instituta za standardizaciju BiH, a najviše ih je u preduzećima, koja očekuju donošenje nove i bolje tehničke regulative, kao i preuzimanje direktiva Atex. Potpisali smo sporazume o stručnoj saradnji, prve sa Rudarsko-geološko-gradevinskim fakultetom Tuzla, firmama Deling, Hipnex, Ekran, TEM i drugim, a nadamo se i široj pomoći i saradnji. Na ovogodišnjoj skupštini Udruženja zakljucili smo da nas, u većini proklamiranih ciljeva, prate najvažnije državne institucije, a da ćemo tražiti pomoć i od privrednih subjekata, inozemnih partnera, namjenskih fondova i dr. Dok se za ovu oblast u BiH ne osigura materijalna podrška, radićemo na koncipiranju projekata regionalne stručne saradnje i zajedničkih aktivnosti u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, ugovorom Cefta i načelima prekogranične saradnje.

    Stoga bi nam pomoglo proširenje članstva, kao i svaki vid podrške i saradnje, počev od načelne, sve do finansijske. Pošto smo neprofitna udruga i ne želimo se baviti zaradom, niti ulaziti u projekte po svaku cijenu, pozivamo zainteresirane da ocijene svoje mogućnosti za kreiranje, finansiranje i podržavanje namjenskih projekata, koji mogu doprinijeti implementaciji novih propisa i standarda iz oblasti protiveksplozivne zaštite i prevencije havarija uopće, u kojima bi, zajedno s našim stručnjacima i drugim kompetentnim partnerima, sudjelovali.

    Za detaljniji uvid u ciljeve i djelatnost udruženja pogledajte njegove akte na stranici Dokumenti, a u slućaju želje da nam se pridružite nazovite, pošaljite e-mail ili popunjenu pristupnicu.
Partneri
Naša misija
Razvoj i primjena pex-zaštite
Sigurnosti radne i životne sredine
Podrška donošenju boljih propisa
Podizanje svijesti o značaju pex-zaštite
Tribine, seminari, radionice, konferencije...
Priprema i izdavanje publikacija
Usluge
Edukacija o pex-zaštiti i sigurnosti
Treninzi za članove udruženja
Nekomercijalna stručna pomoć
Procjena ugroženosti i kategorizacija
Specijalistički projekti
Izrada nove regulative
Kontakt
AtEx Tuzla
Ismeta Mujezinovića 1, 75000 Tuzla
Tel:    +387 35 256 250
Mob:  +387 61 148 532
Email: atex@atex.ba