Udruženje za protiveksplozivnu zaštitu i sigurnost radne i životne sredine
Proglašenje počasnih članova udruženja

 
PROGLAŠENJE POČASNIH ČLANOVA UDRUŽENJA

U četvrtak, 17. marta, u Ateljeu Ismet Mujezinović (Klosterska 19, Tuzla), Međunarodna galerija portreta će promovirati zbirku slika akademskog slikara Vladimira Pintarića, doniranu od strane Tamare i Nenada Marinovića iz Zagreba. Tamara, kćerka pok. Pintarića i njen muž prof dr Marinović, tih dana će, po dogovoru, doći u Tuzlu.

Razgovori o ovoj donaciji su započeli nakon prve Ex-tribine Tuzla 2012, a dr Marinović je, uz bivše rudarske inspektore Seida Saračevića i Žarka Savića, još ranije, proglašen počasnim članom Udruženja Atex. Ovim povodom ćemo njemu, g. Saračeviću i nekom od prijatelja ili porodice pok. Ž. Savića, uručiti naša priznanja.
U petak, 18.3. u 10,00, Udruženje će održati prigodan skup, na kojem će se članovima i simpatizerima Udruženja omogućiti da, s dvojicom velikih stručnjaka za sigurnost, bivšim članovima S-komisije SFRJ, razgovaraju na temu protiveksplozivne zaštite.
Inače, pored ostalog, g. Marinović je bio profesor na RGNF u Zagrebu i osnivač Ex-agencije RH, najbolje ovakve institucije u ovom dijelu Evrope, a g. Saračević bivši glavni rudarski inspektor, predsjednik Konferencije ZnR u rudarstvu, metalurgiji i geologiji BiH i profesor na RGF Tuzla.
Ex-agencija RH, nasljednica S-komisije, akreditirana je za ocjenu usklađenosti po evropskoj Atex i međunarodnoj IECEx shemi, dok u BiH nema takvih akreditiranih tijela.
Posjeta promociji i izložbi slika, kao i prigodna druženja, biće prilika da se bavimo i drugačijim temama, nego što su tehnika, sigurnost i nesreće, ali će doprinijeti motivaciji iskusnih, kao i mladih stručnjaka, da se nastave baviti pex-zaštitom, kao kompleksnom humanističkom inženjerskom disciplinom.
U razgovoru s počasnim članovima i u stručnoj raspravi, učesnicima će se prezentirati evropski trendovi, predratna iskustva i trenutno katastrofično stanje ex-zaštite u BiH, a ponoviće se apeli i prijedlozi za uspostavljanje regulatornog okvira i infrastrukture, prema Atex direktivama EU.

Zainteresirani za detaljnije informacije mogu se javite na atex@atex.ba i dobrodošli su na bilo koji dio dvodnevnih aktivnosti.

PROGRAM AKTIVNOSTI:

Četvrtak, 17. 3. 2016.

 • 12,00-17,00:
   Dolazak gostiju iz Zagreba, Beograda, Sarajeva i drugih gradova
 • 17,30:
   Sjednica stručnog rukovodstva Udruženja Atex, otvorena za sve članove, simpatizere i goste
 • 19,30:
   Otvaranje izložbe slika Vladimira Pintarića i promocija donacije porodice Marinović
 • 21,00:
   Prijem kod Konzula RH mr Ivana Bandića za donatore, predstavnike Grada i Galerije
Petak, 18. 3. 2016.
 • 9,30:
   Sastanak počasnih članova i rukovodstva Udruženja Atex sa dekanima tehničkih fakulteta
 • 10,00:
   Obraćanje počasnih članova dr Marinovića i Saračevića članovima i saradnicima Udruženja
 • 10,30:
   Kafe-pauza
 • 10,45:
   Stručna rasprava: BiH na putu ka EU - uspostavljanje sistema protiveksplozivne zaštite, uz djelimično učešće počasnih članova Udruženja, gostiju i sudionika ostalih aktivnosti
 • 12,00:
   Rezime rasprave, ispraćaj gostiju i/ili posjeta pojedinim privrednim ili obrazovnim ustanovama
Sve planirane aktivnosti i dogadjaji održaće se u Ateljeu Ismet Mujezinović, a za eventualna dogadjanja izvan Programa pojedinačno će se obavijestiti svi zainteresirani i pozvani gosti.

Arhiva vijesti
Naša misija
Razvoj i primjena pex-zaštite
Sigurnosti radne i životne sredine
Podrška donošenju boljih propisa
Podizanje svijesti o značaju pex-zaštite
Tribine, seminari, radionice, konferencije...
Priprema i izdavanje publikacija
Usluge
Edukacija o pex-zaštiti i sigurnosti
Treninzi za članove udruženja
Nekomercijalna stručna pomoć
Procjena ugroženosti i kategorizacija
Specijalistički projekti
Izrada nove regulative
Kontakt
AtEx Tuzla
Ismeta Mujezinovića 1, 75000 Tuzla
Tel:    +387 35 256 250
Mob:  +387 61 148 532
Email: atex@atex.ba