Udruženje za protiveksplozivnu zaštitu i sigurnost radne i životne sredine
EVROPSKA SEDMICA ZnR U BiH

 

23.10. U PROSTORIJAMA RUDAR doo TUZLA

ZAPOČELO OBILJEŽAVANJE EVROPSKE SEDMICE ZnR U BiH

Udruženje Atex, u kontaktu sa partnerskim firmama i nadležnim subjektima za zaštitu na radu u BiH, pokušava započeti obilježavanje Evropske sedmice sigurnosti i zdravlja na radu (23-27. oktobra) i u našoj zemlji. Pozitivni odgovori su stigli iz Banja Luke, Mostara i Zenice, a u Tuzli je s preduzećem Rudar d.o.o. u ponedjeljak 23.10. u 12,00 organiziran poseban stručni skup, posvećen sigurnosti na radu i protiveksplozivnoj zaštiti, prvenstveno u rudarstvu i industriji. Sudjelovalo je oko 35 stručnjaka iz industrije i rudarstva.
U petak, 27.10. zakazana je sjednica komiteta BAS/TC-6: Oprema za ex-atmosfere u Agenciji za nadzor nad tržištem BiH u Istočnom Sarajevu. Tokom sedmice partneri iz navedenih (i drugih) gradova i firmi će organizirati svoje prigodne aktivnosti.
Udruženje Atex je partnerima i svim zainteresiranim ponudilo učešće svojih stručnjaka u njihovim aktivnostima, radi naglašavanja jednog od najznačajnijih segmenta sigurnosti radne i životne sredine - protiveksplozivne zaštite.
Znajući da u BiH ima takvih subjekata - institucija, firmi i pojedinaca, kojima je ova problematika bliska i koji bi se uključili u obilježavanje, a nisu članovi ili saradnici udruženja Atex, poziv je upućen ka oba entiteta i Distriktu Brčko, a posebno mlađim inženjerima sigurnosti, zaštite od požara, tehnologije, mašinstva, elektrotehnike i drugima, koji drže do sigurnosti radne i životne sredine.
Ovisno od odziva, planiraće se saradnja i razmjena stručnjaka i programa, s prvenstvenim ciljem da se i BiH uključi na evropsku kartu kampanje i organizirane borbe za poboljšanje sigurnosti na radu. Detaljniji podaci o evropskoj kampanji se mogu naći na:
https://osha.europa.eu/hr/highlights/european-week-2017-perfect-time-promote-safer-and-healthier-workplaces-all-ages
Udruženje Atex obilježava Evropsku sedmicu ZnR (kao i 28.april - Međunarodni dan ZnR) već 3-4 godine, ali efektima nije zadovoljno, posebno zbog toga što se, još od rata, ne vidi institucionalni napredak, posebno u preuzimanju evropskih direktiva i primjeni standarda pex-zaštite. Tako su BiH i, posebno, njen entitet FBiH, jedini prostori u Evropi koji još nemaju uređenu sigurnost i pex-zaštitu na radu po cjelovitim evropskim principima. U međuvremenu, nesreće se događaju, a rizici, uz koje nema odogovarajuće preventive, sve su veći.
Zato Udruženje uporno traži partnere i nada se razumijevanju i podršci nadležnih, počev od zakonodavaca, donosilaca i implementatora propisa, do inspektora iz raznih sektora. Odgovornost svih njih, i formalna i moralna, jasna je, ali se, prema broju nesreća, povrijeđenih, oboljelih i poginulih radnika to još ne vidi.
Utoliko je izuzetni angažman pojedinih firmi – poslodavaca i njihovih stručnjaka, koji brinu o sigurnosti i zdravlju svojih radnika, uočljiviji i hvale je vrijedan.Arhiva vijesti
Naša misija
Razvoj i primjena pex-zaštite
Sigurnosti radne i životne sredine
Podrška donošenju boljih propisa
Podizanje svijesti o značaju pex-zaštite
Tribine, seminari, radionice, konferencije...
Priprema i izdavanje publikacija
Usluge
Edukacija o pex-zaštiti i sigurnosti
Treninzi za članove udruženja
Nekomercijalna stručna pomoć
Procjena ugroženosti i kategorizacija
Specijalistički projekti
Izrada nove regulative
Kontakt
AtEx Tuzla
Ismeta Mujezinovića 1, 75000 Tuzla
Tel:    +387 35 256 250
Mob:  +387 61 148 532
Email: atex@atex.ba