Udruženje za protiveksplozivnu zaštitu i sigurnost radne i životne sredine
Pismo poslanicima Parlamenta FBiH

 

Pismo poslanicima Parlamenta FBiH

Pismo je upućeno elektronskom poštom u oktobru 2016. i na njega nije stigao nijedan odgovor, pa je ponovo dostavljeno medijima i u oktobru 2017.

Poštovani zastupnici,
Pozivajući zainteresirane za sudjelovanje u aktivnostima obilježavanja Evropske sedmice sigurnosti i zdravlja na radu, konstatiramo da ga FBiH dočekuje s obnovljenim Nacrtom zakona o sigurnosti i zdravlju na radu, koji je, po treći put, krenuo u parlamentarnu proceduru.
Nadamo se da će zakon, nakon usvajanja, omogućiti usklađivanje sa sigurnosnom regulativom EU (i sa susjedima, koji su davno donijeli svoje zakone), preuzimanje i implementaciju direktiva protiveksplozivne zaštite (tzv. Atex - proizvođačke i korisničke, uz tri rudarske), te drugih direktiva zaštite na radu, koje prate Opću direktivu zaštite na radu EU. Da bi to mogao, želimo dati potporu Nacrtu, a u amandmanskoj fazi predložiti, i s drugima uskladiti, neke neophodne korekcije.
Vjerujemo da vas zanimaju stavovi o stanju sigurnosti i zdravlju na radu, koje mogu izreći brojni zainteresirani subjekti, čekajući novi zakon i brojne tehničke i sigurnosne propise. BiH je jedina evropska zemlja, koja službeno ne sudjeluju u obilježavanju ove sedmice, nema usklađenu strategiju i regulativu ZnR i bilježi nesrazmjerno veliki broj nesreća na radu.
Stoga će neki privredni subjekti i naše Udruženje, od ponedjeljka do petka, u FBiH i šire, prigodnim aktivnostima promovirati sigurnost i zdravlje na radu, ukazati na stanje i probleme, te podržati zamjenu zastarjele regulative novim propisima i standardima. Ukoliko ste zainteresirani, najljubaznije vas pozivamo da se pridružite i/ili da vam dostavimo sažetak aktivnosti i stavova o Nacrtu.
Poziv i naš program obilježavanja prilažemo, a za pojedinosti kampanje preporučujemo link Evropske agencije za sigurnost i zdravlje na radu: https://osha.europa.eu/hr/
Naša web-stranica je: www.atex.ba, kontakt telefon 061148532 i e-mail: atex@atex.ba.
Poziv vam ostaje otvoren i za bilo koji drugi termin ili period, posebno ako poželite čuti naše stavove i prijedloge o unapređenju sigurnosti radne sredine i o protiveksplozivnoj zaštiti u potencijalno eksplozivnim atmosferama.
S poštovanjem,

Rafo Jozić,
Udruženje za protiveksplozivnu zaštitu,
sigurnost radne i životne sredine
Atex – Tuzla, oktobra 2016. i 2017.Arhiva vijesti
Naša misija
Razvoj i primjena pex-zaštite
Sigurnosti radne i životne sredine
Podrška donošenju boljih propisa
Podizanje svijesti o značaju pex-zaštite
Tribine, seminari, radionice, konferencije...
Priprema i izdavanje publikacija
Usluge
Edukacija o pex-zaštiti i sigurnosti
Treninzi za članove udruženja
Nekomercijalna stručna pomoć
Procjena ugroženosti i kategorizacija
Specijalistički projekti
Izrada nove regulative
Kontakt
AtEx Tuzla
Ismeta Mujezinovića 1, 75000 Tuzla
Tel:    +387 35 256 250
Mob:  +387 61 148 532
Email: atex@atex.ba