Udruženje za protiveksplozivnu zaštitu i sigurnost radne i životne sredine
Osma godišnjica udruženja ATEX

 

OSMA GODIŠNJICA UDRUŽENJA ATEX

 

Od juna 2010, kad je osnovano Udruženje AtEx, prošlo je punih 8 godina. U BiH se puno toga promijenilo, nažalost ne nabolje, a napredak nije ni na vidiku.
Područja i djelatnosti koja Udruženje nastoji pratiti široka su i kompleksna, s puno prostora za stručno, društveno, poslovno, normativno i kulturološko angažovanje. Od 14 sudionika osnivačke skupštine već je 10 umirovljeno (uključujući i osnivače), neki su se povukli, a neki su narušenog zdravlja. Srećom, svi su živi, intelektualno i poslovno sposobni, pa dio potencijala i iskustva još mogu usmjeriti na problematiku sigurnosti na radu i na sprečavanje nesreća u opasnim prostorima. Ako im se pruži prilika.
Jer, kako, prema kome i s kime djelovati, ako to državne strukture očigledno ne žele, ako nemaju bilo kakve politike i strategije?
Mnoge od opcija, zacrtanih programom Udruženja, već su korištene, a samo su neke dale ograničene rezultate. Bilo je i podrške našim akcijama. Ona je neophodna i obavezuje nas. Pomagali su nam Općina Tuzla, Tuzlanski kanton, Vlada Brčko Distrikta... i, naravno, naši partneri. Odazivala su se pojedina (rijetka) ministarstva, ali nam je značajnije od svega - sudjelovanje mladih, motiviranih i ambicioznih stručnjaka, tehničkih i sigurnosnih usmjerenja. Dio (boljih) nam se pridružio, na njih i ubuduće računamo; da održe Udruženje i nastave s izgradnjom sigurnosne kulture. Uz pomoć nekolicine iskusnih, iz BiH i, neizostavno, s prostora bivše nam države. Koleg(ic)ama i institucijama iz Zagreba, Novog Sada, Beograda, Skoplja, Osijeka, Maribora, Ljubljane... zahvalni smo i koristićemo njihovu pomoć, a uzvratiti kad i koliko možemo. Jer, prethodno i prije poziva za pomoć, u BiH se treba organizirati, da pomognemo sami sebi – svojim radnicima i građanima. A to organiziranje počinje regulativom, osposobljavanjem i formiranjem institucija, čime bi se pratio deklarativno prihvaćeni „evropski put“.
Dotad ćemo u Udruženju i na područjima gdje nas ima „djelovati lokalno, a razmišljati globalno“, čekati i koristiti prilike za akcije sukladne programu Udruženja, omasovljavati i osnaživati članstvo. I tražiti motivirane stručnjake za prestrojavanje i vođenje Udruženja. Javite nam se i dobrodošli!Arhiva vijesti
Naša misija
Razvoj i primjena pex-zaštite
Sigurnosti radne i životne sredine
Podrška donošenju boljih propisa
Podizanje svijesti o značaju pex-zaštite
Tribine, seminari, radionice, konferencije...
Priprema i izdavanje publikacija
Usluge
Edukacija o pex-zaštiti i sigurnosti
Treninzi za članove udruženja
Nekomercijalna stručna pomoć
Procjena ugroženosti i kategorizacija
Specijalistički projekti
Izrada nove regulative
Kontakt
AtEx Tuzla
Ismeta Mujezinovića 1, 75000 Tuzla
Tel:    +387 35 256 250
Mob:  +387 61 148 532
Email: atex@atex.ba