Udruženje za protiveksplozivnu zaštitu i sigurnost radne i životne sredine
Završena je Ex-tribina Brčko 2014

 
U Brčkom održana II bosanskohercegovačka Ex-tribina - stručni skup s učešćem eksperata protiveksplozivne zaštite iz zemalja regije

Uz podršku Vlade Brčko Distrikta BiH, a u organizaciji Udruženja AtEx – Tuzla, u Brčkom je 11. i 12. septembra održan stručni skup s međunarodnim učešćem Ex-TRIBINA BRČKO 2014, na temu "Protiveksplozivna zaštita – sastavni dio zaštite od požara, zaštite na radu i sprečavanja katastrofa". Na skupu je sudjelovalo preko 100 stručnjaka iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, sa 28 stručnih saopštenja, predavanja i prezentacija, raspoređenih u 4 sekcije – Industrija, Rudarstvo, Edukacija i stručno informiranje i Preuzimanje i implementacija regulative EU.

Učesnicima su prezentirana iskustva iz Srbije, Makedonije i Hrvatske od strane vodećih eksperata, institucija i akreditiranih tijela, dok je poseban akcenat bio na neusklađenim propisima, nedovoljnoj odgovornosti i slaboj edukaciji u BiH, te različitim praksama i manjkavostima regulative u BiH, entitetima i Distriktu, što bi moglo povećati rizik od novih, pa i katastrofalnih nesreća. Ponovo je, kao i na ranijim sličnim skupovima, akcentirana neophodnost objavljivanja Naredbe MVTEO BiH, pripremljene još 2009, po evropskoj direktivi Atex-95 (koja je tokom ove godine zamijenjena novom direktivom), kao i direktive Atex-137 i drugih propisa, koji proizilaze iz Opće direktive zaštite zdravlja i sigurnosti na radu EU.

Uz pažljivo saslušane prezentacije, i sve pauze Tribine su popunjene zanimljivim sadržajima: održane su sjednice dva tehnička komiteta Instituta za standardizaciju BiH – za eksplozivno zaštićenu opremu i za rudarstvo, prezentiran je novi uređaj za ispitivanje električne otpornosti opasnih prašina, izrađen u Udruženju Atex, a predstavljena je i knjiga Forenzički inženjering i upravljanje rizicima, autora E. Delića, E. Nukić i A. Softića, sa tuzlanskog univerziteta.

Okrugli sto, održan na kraju Tribine, kao i zaključci, koje će Organizacioni odbor objediniti i dostaviti nadležnim državnim tijelima, ukazali su na neophodne propise, rad institucija, edukaciju, primjenu novih standarda i poboljšanje praksi u BiH, za što je pokazan interes privrednika i vlasti u Brčko Distriktu. Organizatori Tribine će, s obzirom na nesreće, koje se događaju u industriji i rudarstvu BiH, zajedno s pojedinim učesnicima Tribine, razmotriti sve mogućnosti za izradu odgovarajućeg podzakonskog akta u Distriktu, čiji Zakon o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu, već potpuno usklađen sa evropskim propisima, predstavlja dobru osnovu za to.

Odzivom i aktivnim diskusijama je pokazan značajan interes privrednih društava, poduzetnika i stručnjaka iz Distrikta i iz oba bosanskohercegovačka entiteta za teme tribine. Skup je otvorio Gradonačelnik Anto Domić, a zatvorio šef Odjela za sigurnost Uroš Vojnović, dok su aktivno sudjelovali državni službenici i inspektori iz Distrikta, čime su, za razliku od većine pozvanih državnih i entitetskih funkcionera, pokazali spremnost da saslušaju i prihvate pomoć stručnjaka iz ove oblasti, kako bi se smanjili rizici i zaštitili radnici u potencijalno opasnim pogonima, kao i stanovništvo u njihovom okruženju.

Organizacioni odbor se zahvalio uglednim gostima iz inozemstva, autorima, predstavnicima dva državna instituta (za standardizaciju i za akreditaciju), inspektorima, projektantima, vatrogascima, rukovodiocima zaštite i održavanja, drugim specijalistima, brčanskim medijima, te donatorima Tribine i partnerima udruženja. Učesnici su, pak, izrazili zadovoljstvo prijemom, organizacijom i ozbiljnošću skupa, kao zbog i dojmova, koje je Brčko ostavilo na goste sa strane.

Detaljnije informacije o skupu i njegovim stručnim sadržajima mogu se dobiti od organizatora, naći u podijeljenim štampanim i elektronskim zbornicima radova, kao i na web-stranici www.atex.ba.Arhiva vijesti
Naša misija
Razvoj i primjena pex-zaštite
Sigurnosti radne i životne sredine
Podrška donošenju boljih propisa
Podizanje svijesti o značaju pex-zaštite
Tribine, seminari, radionice, konferencije...
Priprema i izdavanje publikacija
Usluge
Edukacija o pex-zaštiti i sigurnosti
Treninzi za članove udruženja
Nekomercijalna stručna pomoć
Procjena ugroženosti i kategorizacija
Specijalistički projekti
Izrada nove regulative
Kontakt
AtEx Tuzla
Ismeta Mujezinovića 1, 75000 Tuzla
Tel:    +387 35 256 250
Mob:  +387 61 148 532
Email: atex@atex.ba